Gammeldans/Folkdans

Gammeldans/folkdans våren 2019

Vi börjar träningen torsdag 17 januari och dansar varje torsdag fram till påsk. Efter ett kort uppehåll fortsätter vi att dansa de flesta torsdagar fram till midsommar (vi uppdaterar kalendern under våren). Tiden för träning är kl 19.00-20.30. Som vanligt kommer vår duktiga spelkvinna Britt-Marie Jonsson och spelar dragspel när vi dansar, ibland förstärkt med Tommy Hansson på fiol.

På torsdagsträningen dansar vi diverse gammeldansvarianter, gillesdanser och uppställningsdanser. Vi finslipar danstekniken i våra vanliga gammeldanser.
Gästrikedanser ingår också i vår repertoar.

Vi kommer att träna danser som ingår i uppvisningsprogram på nationaldagen och på midsommar.

Vi kommer att delta i en stor dansfestival i Prag 18-21 juli. De danser som ska vara med i uppvisningsprogrammet kommer vi att träna under våren och vid några extra tillfällen under sommaren.

Vi har tagit fram en lista med danser som vi ska hålla aktuella för att kunna använda vid ev dansuppvisningar. Dessa danser har varit uppskattade vid tidigare uppvisningar och är av varierande karaktär.

Dessa danser är:
Ransätersvalsen
Norska valsen
Kalle P’s vals
Blomman
Turingehambo
Rundslängan
Polska från Åmot
Bondpolska från Överhärde
Jämtpolska
Åttamannadans från Ödsmål
Åttamanengel

Under hösten 2018 har vi glädjande nog fått några nya dansare i laget och vi hoppas att fler är intresserade och vill komma och prova på. Alla är välkomna!