Historik

Den första hambotävlingen i Gästrikland hette HÖGBOHAMBO och dansades på Högbo Bruk,cirka 4 km norr om Sandviken.
Tävlingen pågick under åren 1989-1998.

Högbo som är ett idylliskt gammalt brukssamhälle med gamla och nya herrgården, en smedja och stora grönområden för rekreation var en perfekt plats för den här typen av arrangemang. Tävlingen började med en defilering efter åkanten med Westlings Spelmän, spelande på andra sidan ån, underbart! Första etappen dansades på asfalt efter ån. Andra etappen dansades på gräs runt midsommarstången och slutligen dansades tredje etappen på dansbana. 50% av de tävlande gick vidare till semifinal som dansades på dansbana och därefter fick ca 10 par dansa final.

Eftersom detta var ”vår egen” tävling, ville vi i tävlingsledningen göra tävlingarna så intressanta som möjligt. Vi försökte att få med något nytt i varje tävling och många härliga och roliga minnen har vi med oss från dessa år. Som exempel kan nämnas uppvärmning ”typ gympa på plats” före defileringen, istället för att endast dansa som uppvärmning. Ett år dansades en familjehambo före tävlingen på en enda ring (ca 120 par), det var en arrangörsdröm och det funkade.

Alla som dansade semifinal fick ett minne med sig hem, paraply, muggar med årtal, hantverk…… Vi hade mycket priser från Sandvik som lottades ut, så många är dom som har en Sandvikssåg hemma. Vi hade ett reselotteri med fina vinster. Posten var med ett år och sponsrade vykort med ett speciellt frimärke.

Vårt sekretariat bestod av två grupper, en grupp registrerade poängen till ett dataprogram men för säkerhets skull fanns det även en grupp som räknade manuellt. Hembygdsföreningen har under alla år serverat saft, vatten och bullar efter etapperna. Ibland sponsrades vi även med bananer.

Första året startade 162 par men allt eftersom åren gick så minskade förstås antalet tävlande. Många tävlingar hade fått lägga ner på grund av ekonomin, men vi lyckades att få tävlingen att gå runt ekonomiskt. Det var många timmar, dagar och veckors jobb och efter tio år enades vi om att det var dags att göra ett avslut.

Men då kom tanken på en hambotävling inomhus som är lite enklare att arrangera och inte var vi beroende av vädret. En årstid som det inte fanns några tävlingar på var ju senhösten, så efter en diskussion med Högbo folkdansgille bestämdes att starta en ny tävling som kallades Högbosvängen.

Högbosvängen dansades första gången i oktober 1999 på Valhalla i Sandviken. Valhalla är ett fint gammalt kulturhus men tyvärr fanns det inte så mycket utrymme för publiken och dessutom låg det en bit ifrån centrum. Så efter ett antal år flyttades tävlingen in i Folkets Hus mitt i centrala Sandviken. Folkets Hus är stort och rymligt med ett härligt dansgolv och gott om plats för publiken.

Westlings Spelmän är givetvis de som fortfarande står för den härliga hambomusiken.

Tävlingen dansas alltså inomhus i tre etapper, semifinal och final. Det ingår även en veteranklass vilket innebär att ni som vill dansa där skall ha en sammanlagd ålder av minst 110 år och ingen i paret får vara yngre än 55 år. I tävlingen ingår även en lagtävling med vandringspris. Antalet tävlande ligger runt 45 par idag och förhoppningsvis kommer flera dansare att anmäla sig för att få ta del av den härliga stämning man upplever under en danstävling, både tillsammans med sin danspartner men även tillsammans med de andra dansparen. Så hjärtligt välkomna till Högbosvängen.

Marianne Broman