Polen 2007

Högbo Folkdansgille och Sandvikens Spelmanslag på turné
Bilder från resan finns i vårt bildgalleri.

Högbo Folkdansgille och Sandvikens Spelmanslag besökte en festival i Polen, som pågick mellan den 25/7 till 2/8 2007. Det var Jaktkultur Festivalen 2007, som anordnas varje år med ”Europeiska möten med dans”.

Onsdag 25/7
Det var ett muntert gäng om 14 dansare, 11 spelmän och en fotograf, som lämnade Sandviken vid middagstid. Med buss gick färden mot Nynäshamn, där färjan MF Scandinavia väntade, för att ta oss till Gdansk. Redan på bussen kom fiolerna fram och vi spelade och sjöng av hjärtans lust. När vi fått våra hytter ombord, serverades en utsökt middag. Den mat vi skulle äta hade vi förbeställt ganska lång tid innan och det var inte det lättaste att få rätt mat till rätt person men alla fick sin middag till sist.

Torsdag 26/7
Var vi framme i Gdansk på förmiddagen och möttes på kajen av Kent Brennander, som sedan många år haft ett reseföretag, som heter ENA och han hade ordnat resan till oss. Vi åkte till ett litet hotell i Sierakowice (inte så långt från Gdansk), där vi skulle bo några dagar. Enkelrum och dubbelrum var bokade i förväg, så att alla skulle få det boende de ville ha. Väl framme på hotellet fick vi klart för oss att den bokningen inte alls hade fungerat, för hotellet hade inte så många rum, så då hade man ställt in extrasängar i de rum som fanns. Men spelmän och dansare är ju människor, som ”tar det lugnt” så vi spridde ut oss i extrasängarna och alla fick en egen säng. På kvällen blev vi hämtade av buss som tog oss till Tuchlin, där det var kvällsmöte med alla festivaldeltagare. Ca 250 deltagare från sju länder hade samlats. Alla länder visade något ur sina program.

Fredag 27/7
Var det möte och presentutbyte med byfogden i Sierakowice och borgmästaren i Zukowo kommun. På eftermiddagen var det helig mässa till minne av helige Hubertus i en park, som heter Åtta Välsignelser. Det var mycket högtidligt. På kvällen var det uppvisning med standarer av jaktgrupper på gatorna i Sierakowice centrum och parad med alla folkdansgrupper och spelmän. Vi dansade och spelade på flera ställen under paraden fram till festplatsen, där det var officiell invigning och där hade vi vår första riktiga uppvisning.

Lördag 28/7
Åkte vi först på utflykt till ”Kasjubiska Vägen, Danmar” och sedan till Sukowo, där det var parad med jaktgrupper, uppvisning av hästjakt, konsert av folk- och jaktmusikgrupper. Därefter fortsatte vi till Zukowo Gymnasium 2, där alla grupper hade samlats för uppvisning. Vi hade även uppvisning där. Sedan var det dags att åka tillbaks till Sierakowice för en uppvisning på Sierakowice Amfiteater.

Söndag 29/7
Åkte vi till Gdansk och där var det parad och uppvisning på Dominikanska marknaden och sedan parad och uppvisning på Långa torget i Gamla Stan i Gdansk fram till Neptun Fontän på Koltorget, där vi också hade uppvisning. Under paraden stannade vi i gathörnen och spelade och dansade. Därefter färd till ”Olenka” pensionat i Tuchomie nära Chwaszczyno för stor avslutningsfest för alla deltagare. Efter avslutningen var det hemfärd med buss till hotellet i Sierakowice.

Måndag 30/7
Kom Kent Brennander med buss och hämtade oss efter frukost och vi åkte till Stutthof, det första, men också det minsta koncentrationslägret från nazitiden. På eftermiddagen besökte vi Westerplatte, där andra världskriget började med att kryssaren Schleswig Holstein på morgonen den 1 september 1939 öppnade eld mot den polska befästningen. På eftermiddagen inkvarterade vi oss på hotell Dom Musica i Gamla Stan i Gdansk. Promenad till en restaurang på kvällen för gemensam middag.

Tisdag 31/7
Blir vi hämtade efter frukost och åker till Malbork, som är Europas största och mest välbevarade feodalriddarborg med ett fantastiskt bärnstensmuseum. På kvällen åkte vi till Gdynia, där vi åt middag på Rodizio el Toro. En restaurang, som ligger på ett berg med utsikt över hela hamnen i Gdynia. Mycket pampig utsikt.

Onsdag 1/8
Blir vi återigen hämtade efter frukost och nu åkte vi till Sopot, som har Europas längsta träbrygga, Molo 556 meter lång, men vid efterforskning visade det sig att träbryggan i Rättvik är längre. Vi promenerade på Monte Cassinogatan med dess gatumusikanter och konstnärer och vi tog också en titt på Grand Hotell med dess Hitlerflygel. Efter detta fortsatte vi till Oliwakatredalen, platsen där man undertecknade freden mellan Sverige och Polen 1660. I Oliwakatredalen fick vi lyssna på en konsert på en av världens finaste och största barockorglar med 7856 pipor, de längsta 10 meter, de kortaste 3,4 cm. Efter lunch besökte vi ett varuhus med 25000 m2 yta där personalen åker rullskridskor. Sedan var det dags att åka till färjeterminalen i Gdansk och kl.18.00 avgick MF Scandinavia mot Nynäshamn. Vi åt en gemensam middag ombord. Nu var det om möjligt ännu större problem med att man skulle få den mat man hade beställt, men som sagt, musiker och dansare ”tar det lugnt” så det ordnade sig nu också.

Torsdag 2/8
Vid middagstid är vi så tillbaks i Nynäshamn och bussen som skall köra oss tillbaks till Sandviken står där och väntar på oss.

Det var en mycket intressant, rolig och trevlig vecka.